ΓΙΑΤΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ;

Επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και το οικοσύστημα   

                                                               

    Ο υδράργυρος επηρεάζει το ανθρώπινο μυαλό, την σπονδυλική στήλη, τα νεφρά και το συκώτι. Επηρεάζει την ικανότητα να αισθάνεσαι, να βλέπεις, να γεύεσαι και να κινείσαι. Μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, ένα μούδιασμα γύρω από το στόμα και προβλήματα όρασης. Μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα τα οποία προοδευτικά χειροτερεύουν και οδηγούν σε αλλαγές στην προσωπικότητα, λήθαργο και κώμα. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα απ' τους ενήλικες στη δηλητηρίαση από υδράργυρο και είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές παρενέργειες από την έκθεση σε ατμούς υδραργύρου.
     Πολλές κατηγορίες ζώων, ιδιαίτερα κάποια πουλιά, παρουσιάζουν ήδη παρενέργειες από τη δηλητηρίαση από υδράργυρο. Υπάρχει τόσο μεγάλης έκτασης ρύπανση από υδράργυρο που σε πολλές χώρες οι κάτοικοι προειδοποιούνται να μην τρων συγκεκριμένα είδη ψαριών που πιάνονται σε όλες ή μερικές λίμνες και ποταμούς των περιοχών αυτών.
     Σε έγκυες γυναίκες, ο υδράργυρος μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα, όπου επηρεάζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη εμποδίζοντας το μυαλό και το νευρικό σύστημα από τη φυσιολογική ανάπτυξη. Παιδιά που έχουν επηρεαστεί εμφανίζουν χαμηλότερη ευφυΐα και εξασθενημένη ακοή. Οι λεκτικές και κινητικές ικανότητες τους μπορεί να επιβραδυνθούν. Λόγω αυτών των απειλών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, οι γυναίκες (ιδιαίτερα οι έγκυες) δεν πρέπει να τρώνε ψάρια μολυσμένα από υδράργυρο.

                                                                                                                                                                                  

Πού βρίσκεται ο υδράργυρος μέσα στο σπίτι;

     Υπάρχουν πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν υδράργυρο. Μπορεί να μην εμπεριέχουν ρίσκο για την υγεία αν χρησιμοποιηθούν μέχρις ενός σημείου και στη συνέχεια εξουδετερώνονται. Αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
     Τα παρακάτω προϊόντα μπορεί να περιέχουν υδράργυρο:

 • Θερμόμετρα υδραργύρου (πυρετού και βάσης, μαγειρικής, εξωτερικά)

 • Θερμοστάτες

 • Λάμπες φθορισμού, ατμών υδραργύρου και ηλεκτρονικές (οικονομικές)

 • Μπαταρίες 

 • Διακόπτες ή αναμεταδότες

                                                                                                                                                                      

Πώς μπορείτε να μειώσετε την μόλυνση από τον υδράργυρο

 • Μη βάζετε υδράργυρο ή προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο στους κάδους απορριμμάτων ή αποχετευτικούς αγωγούς επειδή ο υδράργυρος θα ελευθερωθεί στο περιβάλλον

 • Διατηρήστε την ενέργεια με σκοπό να μειώσετε τον υδράργυρο που ελευθερώνεται από τους καυστήρες άνθρακα.

 • Αναγνωρίστε τα αντικείμενα στο σπίτι που περιέχουν υδράργυρο και αντικαταστήστε τα όργανα που περιέχουν υδράργυρο με άλλα που δεν έχουν.  π.χ.

 1. Θερμόμετρα : Τα θερμόμετρα υδραργύρου είναι γυάλινα και περιέχουν τον υγρό υδράργυρο. Αγοράστε θερμόμετρα χωρίς υδράργυρο-εναλλακτικές περιπτώσεις είναι ψηφιακά θερμόμετρα ή θερμόμετρα γαλλίου-κασσιτέρου και άλλα θερμόμετρα με οινόπνευμα.

 2. Θερμοστάτες : Αντικαταστήστε τους θερμοστάτες υδραργύρου με ένα ψηφιακό θερμοστάτη.

 3. Λάμπες φθορισμού, ατμών υδραργύρου και οικονομικές (ηλεκτρονικές) : Αυτές οι λάμπες εξοικονομούν πολλή ενέργεια, αλλά ο υδράργυρος που περιέχουν πρέπει να ανακυκλωθεί κατάλληλα. Διατηρήστε τις λάμπες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσουν και τοποθετήστε τις λάμπες για ανακύκλωση.

 4. Διακόπτες υδραργύρου : Αγοράστε τον τύπο των διακοπτών φωτός παρά τους "λείους" διακόπτες.

 • Μεταφέρετε όλες τις συσκευές που περιέχουν υδράργυρο για ανακύκλωση. Όταν μεταφέρετε ένα όργανο που περιέχει υδράργυρο, τοποθετήστε το σε μια πλαστική σφραγισμένη σακούλα. Τοποθετήστε τη σακούλα σε μια σφραγισμένη, μη μεταλλικό δοχείο που θα έχετε επικαλύψει με κάτι (π.χ. εφημερίδα) ώστε να αποφευχθεί πιθανό σπάσιμο.

 • Αν αποσύρετε ένα αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες που φωτίζουν το πορτ-μπαγκάζ και το καπό αποσύρονται καταλλήλως επειδή μπορεί να περιέχουν υδράργυρο. Απομακρύνετε κάθε προσάρτημα του φαναριού άθικτο και όχι μόνο τη λάμπα.

                                                                                                                                                                           

Πώς διαχέεται ο υδράργυρος στην ατμόσφαιρα; 

     Ο υδράργυρος μπορεί να ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την εξάτμιση ποσότητας υδραργύρου που έχει χυθεί, την αποτέφρωση προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο ή αφήνοντας προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο σε χωματερές. Επίσης, γεννήτριες που καίνε κάρβουνο ελευθερώνουν υδράργυρο. Απ' τον αέρα ο υδράργυρος μπορεί να πέσει στις λίμνες και στους ποταμούς με καθίζηση.                                                                                                                                                                     

Αν χύσετε υδράργυρο ή σπάσετε θερμόμετρο υδραργύρου, πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστεί! 

     Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα υδραργύρου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό ζήτημα. 

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να μην αγγίξουμε τον υδράργυρο. 

     Αμέσως μετά τη έκχυση του υδραργύρου, κρατήστε όλους τους ανθρώπους και τα κατοικίδια μακριά από την περιοχή έκχυσης. Για να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα του υδραργύρου που εξατμίζεται, κλείστε κάθε θερμαντικό και ανοίξτε κάθε κλιματιστικό. Αερίστε την περιοχή ανοίγοντας παράθυρα και, αν είναι δυνατό, αφήστε την ανοιχτή για τουλάχιστον δυο μέρες. 

               

 Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε υδράργυρο που έχει χυθεί. Διότι όχι μόνο θα την ρυπάνει, αλλά η θερμότητα της σκούπας θα εξατμίσει μέρος του υδραργύρου με αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου. Παρομοίως, μην χρησιμοποιείτε ποτέ την κλασσική σκούπα (σάρωθρο) για να καθαρίσετε υδράργυρο. Θα διασκορπίσει τον υδράργυρο σε μικρότερα σταγονίδια και θα ρυπάνει τη σκούπα. 

     Συγκεντρώστε τα απαραίτητα αντικείμενα πριν επιχειρήσετε το καθάρισμα. Αυτά είναι γάντια με ανθεκτικά σε υγρά, σταγονόμετρο, δυο σκληρά χαρτόνια, δυο πλαστικές σακούλες, ένα μεγάλο κουτί, μια κολλητική ταινία, φακό, προστασία για τα μάτια και ένα φαρδιά μάσκα.

Θυμηθείτε ότι κάθε εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πρέπει να θεωρείται ότι έχει ρυπανθεί από τον υδράργυρο και να αποτίθεται κατάλληλα.

Μην αγγίζετε τον υδράργυρο. Απομακρύνετε κάθε κόσμημα και ρολόι από τα χέρια σας γιατί ο υδράργυρος ενώνεται με τα μέταλλα. Φορέστε γάντια, ελαστικά ή πλαστικά για να μειωθεί η επαφή με τον υδράργυρο. Χρησιμοποιείστε το φακό για να εντοπίσετε τον υδράργυρο. Το φως θα αντανακλάσει τα σταγονίδια του υδραργύρου και θα είναι ευκολότερο να τα εντοπίσουμε.

 Αποτελεσματική συλλογή μικρών σφαιριδίων υδραργύρου από το πάτωμα γίνεται με κολλητική ταινία.

   

Ζητήστε ιατρική βοήθεια σε κάθε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι σχετίζονται με την έκθεση σε υδράργυρο.  

                                                        

 

Πολυχρόνης Καραγκιοζόδης  Msc Χημικός

    

 Επιστροφή στον κατάλογο.  Menu.