ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ 2023

Το 2023 οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στις 9 Απριλίου, ενώ οι ορθόδοξοι θα το γιορτάσουμε στις 16 Απριλίου. Το 2024 οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στις 31 Μαρτίου, ενώ οι ορθόδοξοι θα το γιορτάσουμε στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με απόφαση της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, η οποία θα λάβει χώρα μετά την εαρινή ισημερία. Αν η εαρινή ισημερία είναι Κυριακή, το Πάσχα θα εορτάζεται την επόμενη Κυριακή.

Εαρινή ισημερία του 2023 θα έχουμε στις 20 Μαρτίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, πανσέληνο θα έχουμε στις 6 Απριλίου, και η επόμενη Κυριακή μετά την πανσέληνο, θα είναι η 9η Απριλίου. Γιατί όμως οι ορθόδοξοι παραβαίνουνε τον κανόνα της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου;

Η απάντηση είναι: διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε οι κινητές εορτές να εορτάζονται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, αξιοποιώντας για την εύρεση της πανσελήνου τον κύκλο του Μέτωνος.

Μετά την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, ο καθορισμός της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα, ανατέθηκε στην Εκκλησία της Αιγύπτιου, διότι εκεί υπήρχαν οι περισσότερο αξιόλογες αστρονομικές σχολές της εποχής. Οι Πατέρες όμως της Εκκλησίας ήθελαν να γνωρίζουν την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα για χρονικές περιόδους αιώνων. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να δεχθούν ως εαρινή ισημερία την 21η Μαρτίου για τα κοινά έτη και την 20η Μαρτίου για τα δίσεκτα, του τότε ισχύοντος Ιουλιανού, δηλαδή του παλιού ημερολογίου. Το Ιουλιανό όμως ημερολόγιο χάνει μια ημέρα κάθε 128 χρόνια. Σε διάστημα επομένως πολλών αιώνων η απόκλιση είναι σημαντική.

Επίσης για τον καθορισμό της ημερομηνίας εορτασμού εξήφθη υπόψη ο κύκλος του Μέτωνος. Ο αθηναίος αστρονόμος Μέτων, παρατήρησε ότι οι φάσεις της Σελήνης επαναλαμβάνονται στις ίδιες ημερομηνίες κάθε 19 χρόνια. Δηλαδή οι φάσεις της Σελήνης ήταν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του Ιουλιανού ημερολογίου. Ο Μετωνικός κύκλος από τότε μέχρι σήμερα, έπεσε έξω 5 ημέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούμε, οι Ορθόδοξοι, για τον εορτασμό του Πάσχα ότι η πανσέληνος λαμβάνει χώρα πέντε μέρες μετά από την πραγματική πανσέληνο.

Προσδιορισμός του Πάσχα έτους 2023.

Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία: Εαρινή ισημερία θα έχουμε στις 20 Μαρτίου, μετά την ημερομηνία αυτή, πανσέληνο θα έχουμε στις 6 Απριλίου, και η επόμενη Κυριακή μετά την πανσέληνο είναι η 9η Απριλίου, ημέρα εορτασμού του Πάσχα Καθολικών και Διαμαρτυρωμένων.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία: Ως ημέρα εαρινής ισημερίας θεωρείται η 21 Μαρτίου του παλιού ημερολογίου, δηλαδή η 3η Απριλίου του νέου ημερολογίου. Μετά την 3η Απριλίου πανσέληνο θα έχουμε μεν στις 6 Απριλίου, αλλά σύμφωνα με τον κύκλο του Μέτωνος, η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι η πανσέληνος είναι 5 ημέρες μετά, δηλαδή στις 11 Απριλίου. Η Κυριακή μετά την 11η Απριλίου είναι η 16η Απριλίου, ημέρα εορτασμού του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Για την εύρεση της ημερομηνίας πανσελήνου εδώ 

Τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα θα βρείτε εδώ

Διαρκές ημερολόγιο θα βρείτε εδώ.

 

Το πόνημα αυτό γράφτηκε για να αιτιολογήσει τις διαφορετικές ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα Καθολικών-Διαμαρτηρομένων και Ορθοδόξων και όχι να προτείνει τρόπο υπολογιαμού του. Για τον υπολογισμό της ημερομηνίας εορτασμού μπορεί να χρησημοποιηθεί ο αγγόρηθμος του Gauss.

Να επισημάτω για το τυπικό μέρος του Χριστιανισμού ότι: Όποιος παραβαίνει τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων είναι αιρετικός. Συμπέρασμα: Οι Ορθόδοξοι ήμαστε αιρετικοί για την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα και οι Καθολικοί είναι αιρετικοί για το Filioque.

 

Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης

Χημικός

Ερασιτέχνης αστρονόμος

Τέως Σχολικός Σύμβουλος

 

Επιστροφή