ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2020

Εφέτος οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στις 12 Απριλίου, ενώ οι ορθόδοξοι θα το γιορτάσουμε στις 19 Απριλίου. Του χρόνου, το 2021, οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στις 4 Απριλίου, ενώ οι ορθόδοξοι θα το γιορτάσουμε στις 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με απόφαση της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, η οποία θα λάβει χώρα μετά την εαρινή ισημερία. Αν η εαρινή ισημερία είναι Κυριακή, το Πάσχα θα εορτάζεται την επόμενη Κυριακή.

Πράγματι εαρινή ισημερία είχαμε την Παρασκευή 20 Μαρτίου, μετά την ημερομηνία αυτή, πανσέληνο θα έχουμε την Τετάρτη 8 Απριλίου, και η επόμενη Κυριακή μετά την πανσέληνο, είναι η 12η Απριλίου. Γιατί όμως οι ορθόδοξοι παραβαίνουνε τον κανόνα της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου;

Η απάντηση είναι: διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε οι κινητές εορτές να εορτάζονται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, με το αιτιολογικό: «για να μην προκληθεί σύγχυση στον αμαθή λαό»

Μετά την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, ο καθορισμός της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα, ανατέθηκε στην Εκκλησία της Αιγύπτιου, διότι εκεί υπήρχαν οι περισσότερο αξιόλογες αστρονομικές σχολές της εποχής. Οι Πατέρες όμως της Εκκλησίας ήθελαν να γνωρίζουν την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα για χρονικές περιόδους αιώνων. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να δεχθούν ως εαρινή ισημερία την 21η Μαρτίου για τα κοινά έτη και την 20η Μαρτίου για τα δίσεκτα, του τότε ισχύοντος Ιουλιανού, δηλαδή του παλιού ημερολογίου. Το Ιουλιανό όμως ημερολόγιο χάνει μια ημέρα κάθε 128 χρόνια. Σε διάστημα επομένως πολλών αιώνων η απόκλιση είναι σημαντική. Επίσης για τον καθορισμό της ημερομηνίας εορτασμού ελήφθει υπόψη ο κύκλος του Μέτωνος. Ο αθηναίος αστρονόμος Μέτων, παρατήρησε ότι οι φάσεις της Σελήνης επαναλαμβάνονται στις ίδιες ημερομηνίες κάθε 19 χρόνια. Δηλαδή οι φάσεις της Σελήνης ήταν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του Ιουλιανού ημερολογίου. Ο Μετωνικός κύκλος από τότε μέχρι σήμερα, έπεσε έξω 5 ημέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούμε, οι Ορθόδοξοι, για τον εορτασμό του Πάσχα ότι η πανσέληνος λαμβάνει χώρα πέντε μέρες μετά από την πραγματική πανσέληνο.

Προσδιορισμός του Πάσχα έτους 2020.

Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία: Εαρινή ισημερία είχαμε την Παρασκευή 20 Μαρτίου, μετά την ημερομηνία αυτή, πανσέληνο θα έχουμε την Τετάρτη 8 Απριλίου, και η επόμενη Κυριακή μετά την πανσέληνο, είναι η 12η Απριλίου.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία: Ως ημέρα εαρινής ισημερίας θεωρείται η 21 Μαρτίου του παλιού ημερολογίου, δηλαδή η 3η Απριλίου του νέου ημερολογίου. Μετά την 3η Απριλίου πανσέληνο θα έχουμε την Τετάρτη 8 Απριλίου, αλλά σύμφωνα με τον κύκλο του Μέτωνος, η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι η πανσέληνος είναι 5 ημέρες μετά, δηλαδή στις 13 Απριλίου. Η Κυριακή μετά την 13η Απριλίου είναι στις 19 Απριλίου, ημέρα εορτασμού του Πάσχα των ορθοδόξων.

Για την εύρεση της ημερομηνίας πανσελήνου εδώ

Τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα θα βρείτε εδώ

Διαρκές ημερολόγιο θα βρείτε εδώ.

Επιστροφή